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인삼으로 발효하는 냄새 없는 인삼 청국장 만들기 비법! 집에서도 냄새없이 청국장띄우기[Cheonggukjang/Fast fermented bean paste/淸麴醬]

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by 신가키친 SINGA kitchen 2020. 3. 9. 04:30

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인삼으로 발효하는 냄새 없는 청국장 만들기 비법! 집에서도 냄새없이 청국장띄우기[Cheonggukjang/Fast fermented bean paste/淸麴醬]


집에서도 냄새없이 청국장 띄우기

인삼을 이용하여 냄새 없는 청국장을 만드는 비법입니다.

쉽게 구하기도 어렵고 농약이 걱정되는 지푸라기 대신 인삼을 이용하여 

발효하는 비법으로 냄새 없는 청국장을 만들어 보세요.

청국장과 함께 인삼도 발효되어 건강에도 더욱 좋습니다.

청국장을 띄울 때는 물론 청국장을 끓일 때도 냄새 없이 맛있는 청국장을 만들 수 있습니다.

포인트는 콩을 무를때까지 푹 삶아주셔야 합니다.

그리고 날씨가 추운 겨울에는 요구르트 제조기위에 헹주나 수건등을 살짝 덮어주세요.






【재료】

대두 Soybean 650g

인삼 Ginseng 

〔양념〕

소금 Salt (1t)

고춧가루 Red pepper powder (1T)







Cheonggukjang 청국장 is a fermented soybean paste used in Korean cuisine.

It can be made in 2 to 3 days through fermentation of boiled soybeans, adding Bacillus subtilis, which is usually contained in the air or in the rice straw, at about 40°C without adding salt, compared with the much longer fermentation period required for doenjang, another, less pungent variety of Korean soybean paste.

Like many forms of doenjang, cheonggukjang is paste-like in texture, but also includes some whole, uncrushed soybeans.

Cheonggukjang may also be made by fermenting boiled soybeans in a warm place, pounding a portion of them, and adding salt and red chili powder.



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